Categorii
Editorial

Propuneri de locuinte solare, regiunea Iordaniei

OSAMEH ALI AL NASER
Propuneri de locuinte solare, regiunea Iordaniei
Arhitectii trebuie sa participe la efortul general pe care il fac oamenii de stiinta pentru solutionarea noilor probleme cu care se confrunta omenirea in ultimul timp, una dintre cele mai acute dintre acestea fiind criza de energie. in viitorul apropiat combustibilii clasici se vor termina, deci trebuie folosite toate descoperirile facute in progresul tehnicii pentru utilizarea a noi surse de energie.
Unele dintre principalele preocupari ale specialistilor sunt:
– utilizarea materialelor nedificitare;
– noile tehnologii.
Pe aceasta baza se propune un proiect de locuinta rurala bazat in totalitate pe valorificarea resurselor locale, specifice fiecarei zone, si alimentata din resurse energetice proprii, nepoluante si care sa-i asigure autonomia energetica, energia solara. Aceste locuinte vor utiliza energia solara pentru incalzire si apa calda menajera si energia eoliana (a vintului) pentru producerea de electricitate. Aceste doua tipuri de energie sunt nepoluante, inepuizabile si, din punctul de vedere climateric al Iordaniei sunt favorabile economic. Locuintele respective sunt de tip duplex, cu apartamente de 4 camere si garaje. Parterul ar trebui sa contina camera de zi, bucatarie, baie, camara; etajul proiectat sa contina 3 dormitoare si baie; la subsol exista garaje pentru fiecare apartament in parte, carora le sunt adaugate un spatiu termic si helio de stocare a energiei termice. Locuintele vor fi orientate spre sud.
Alimentarea cu apa potabila si menajera se face printr-un rezervor propriu cu pompa de curent alternativ, actionata la necesitate de energia eoliana, stocata in baterii de acumulatoare. Ca materiale de constructie se vor folosi materiale nedeficitare, locale, usor de gasit (traditionale, imbunatatite sau noi).
Se urmareste si o buna izolare termica, fonica, si un confort de calitate. Astfel se vor realiza constructii de locuinte in care elementele noi aparute, rezultante ale sistemului de captare, sa se integreze ca tratare plastica si volumetrica in specificul arhitectural al zonei.
Pentru reusita in practica a unei astfel de cladiri trebuie tinut cont de factorii de mediu, care vor influenta in alegerea materialelor de constructii:
1. conditiile de zona (expunerea la soare, inclinare, vegetatie);
2. tipul de sol – stancos, argilos, pietros;
3. posibilitati de canalizare;
4. impermeabilitatea si umezeala solului ales pentru constructie;
5. tipul de materiale izolatoare care vor fi folosite in constructie in functie de sol;
6. structura acoperisului (tipul de materiale si deschideri);
7. structura peretilor (tipul materialelor de solidarizare);
8. finisarea plafonului (tipul de materiale de legatura-lianti, finisaj);
9. partea electrica (plasata intre peretele de afara finisat si tencuiala si prevazut cu conducte pentru reteaua electrica);
10. finisarea peretilor;
11. finisarea pardoselii (tipul de materiale, tip de mocheta pentru reducerea pierderii de caldura);
12. structura pardoselii (conditii de finisare a fundatiei, materiale de solidarizare, test de rezistenta la actiunea apei si greutate);
13. izolatia pardoselii cu un strat de spuma pentru reducerea pierderii de caldura;
14. canalizarea (materiale, izolatie si echipament necesar);
15. teren tratat chimic, special pentru a nu creste vegetatia in jurul casei.
Solul ales pentru viitoarea constructie este determinant: terenurile stancoase sunt cele mai potrivite pentru constructie, fiind bune conducatoare de caldura; terenurile cu compozitie normala sau argiloasa prezinta structural probleme pentru faptul ca sub influenta variatiilor de temperatura se pot dilata sau contracta.
Ca marime, calitate si conditii asemanatoare caselor conventionale, costul unei case subterane este mai redus, avand in plus avantajul ca lucrurile de intretinere, izolatia fonica si costul de incalzire sau racire sunt cu mult mai reduse.

TIPURI DE CASE SUBTERANE (semiingropate)
Tipul de case subterane din desenul de mai jos reprezinta un model clasic cu fatada spre sud si se poate construi rectiliniar, cu o parte sau doua descoperite si cu acoperis acoperit cu pamant. Sistemul de incalzire solara este folosit atat activ, cat si pasiv. Sistemul de incalzire pasiv este realizat prin ferestrele mari, inclinate, pentru reducerea reflexiei si pentru a se permite o patrundere cat mai mare a soarelui in incaperi in timpul iernii. Datorata inclinarii ferestrelor, pe timp de vara incaperile situate pe partea de sud vor beneficia de mai multa umbra.
Casele propuse pentru zona de munte Ajloun se bazeaza pe dublu sistem de incalzire:
– principal, avand la baza energia solara;
– secundar, bazat pe combustibil conventional.
Intregul sistem de incalzire este bazat pe schimbatorul automat de functionare dintre instalatia solara si boiler, care, in momentul de functionare al unuia dintre ele, il inchide automat pe celalalt.
FotoFig.1: Tip de case solare semisubterane propuse pentru mediul rural al Iordaniei, zona Ajloun, ce contine ambele sisteme de incalzire.
Sistemul de incalzire solara activ este prezent prin captatoarele solare instalate pe acoperis, care vor functiona pe timp de iarna pentru incalzirea locuintei.

FotoSchema instalatiei de incalzire solara activa a tavanului, fig.2 (exemplul se refera la casa prezentata in fig.1)

FotoCasa semisubterana cu etaj, cu o suprafata de 220 mp. Colectoarele de energie solara sunt plasate in spatiul dintre parter si etaj. Etajul superior este folosit pentru dormitoare, cel inferior este ocupat de camera de zi, camera de lucru, garaj, instalatiile de boiler si cele de inmagazinare a caldurii. Terasa din fata casei este folosita ca loc de recreere.

FotoSchema de detaliu de functionare a sistemului activ de incalzire a pardoselii prin stocarea energiei in pietris (aplicabila sistemului de case solare in zona de munte. Sistemul activ de incalzire este pe baza de energie solara si utilizeaza stratul de pietris de grosime 1/m-1.5/m amplasat sub